19 Kasım 2014 Çarşamba

                    DÜNYA'NIN EN İLGİNÇ 10 YERİ

1-Sahra’nın Gözü (Richat Structure), Moritanya

Moritanya-Sahranin-Gozu

Moritanya Sahra Çölü’nde bulunan bu arazi dünyanın en güzel jeolojik mucizelerinden biri sayılmaktadır. Çölün ortasında göz şekline benzeyen bu yerin çapı 50 km civarındadır.
Eskiden bu oluşumun, bir göktaşının yüzeye düşmesi sonucunda oluştuğu düşünülürken, şu anda bilim adamları önceki görüşleri reddederek ederek toprağın erozyonu ile böyle bir doğal güzelliğin oluştuğunu belirtiyorlar.

2-Büyük Mavi Delik (Great Blue Hole), Belize

Great Blue Hole

Güney Amerika’nın Belize Eyaleti’nin açıklarında bulunmaktadır. Çapı 0,4 km olan bu kusursuz bir daire şeklindeki delikte suyun derinliği 145 metreyi buluyor.
Dairenin koyu renge çalması, bu coğrafi oluşumun çevresiyle arasında derinlik farkının olmasından kaynaklanmaktadır.

3-Cehennem Kapısı (Derweze), Türkmenistan

Darvaza-Cehenne-Kapisi-Turkmenistan

Türkmenistan’da bulunan bu arazi sınırsız bir metan gazı rezervine sahiptir. Kaynaklara göre, 35 yıl önce gaz elde etmek için, bu bölgede kazı çalışmaları yapan jeologlar çok derine giderek metan gazının yüzeye çıkmasına sebep olmuşlar.
Jeologlar korkudan ekipmanlarını bile almadan bölgeyi terk etmişler. Bu yaşananlardan sonra, metan gazının bölgedeki insanları zehirlememesi için, rezervi yakmaya karar vermişler.
Rezerv o günden beri hiç durmadan yanmaya devam ediyor.

4-Erebus Buz Kayaları (Erebus Ice Rocks), Antarktika

Erebus Ice Rocks

Dünya üzerindeki en soğuk kıta olan Antarktika’da bulunmaktadır. 20 metre yüksekliği bulunan, bu kayalar sönmüş bir yanardağın parçalarıdır. Zamanında buradan meydana çıkan lavlar Satürn, Jüpiter ve Neptün yüzeyindeki görüntüleri hatırlatıyor.

5- Şeytan Kayalıkları (Karlu-Karlu), Avustralya

Devils-Marbles-Karlu-karlu

Bölgeye bu ismi, Avustralyalı yerliler (Aborjinler) vermişlerdir. Bu kırmızı granitten oluşan dev kayaların boyutu 50 santimetreden 60 metreye kadar değişebiliyor.
Devil’s Marbles olarak da adlandırılan kayalıklar, birbirini şekillendirerek tuhaf bir biçimde yerleşmişlerdir.
Bilim adamları Karlu-karlu kayalıklarının bu halini, milyonlarca yıl önce erimiş magmanın kum taşı ile birleşerek, soğumasının ardından aldığını belirtiyorlar.

6- Kamış Flüt Mağarası (Reed Flute Cave), Guilin, Çin

Reed-Flute-Cave

Çin’de bulunmaktadır. Bu yeri dünyaca ünlü yapan ise kendine özgü yapısı ve renkli aydınlanmasıdır.
Mağaranın adı ise, sarkıtlarının bir müzik enstrümanı olan flüte benzerliğinden dolayı verilmiş. 240 metre uzunluğunda olan bu jeolojik oluşumun tarihi ise M.Ö. 792 Yılına dayanıyor.

7- Uyuni Tuz Gölü (Salar de Uyuni), Bolivya

Salar de Uyuni

Bolivya’ya 10 bin km alanı kapsayan bu yer, dünyada en büyük kurumuş tuz gölü olarak bilinmektedir. Yağmur yağdığında bu çorak tuz gölü, dev bir ayna gibi gözükmektedir.

8- Antilop Kanyonu (Antelope Canyon), Arizona, ABD

Antilop kanyonu

Arizona eyaletinde bulunmaktadır. Asırlarca yağmur suları kayalıkları şekillendirerek builginç forma kavuşmasını sağlamıştır.

9- Çikolata Tepeleri (Chocolate Hills), Filipinler

Cikolata-Tepeleri-Filipinler

50 km alanı kapsayan bu yer Filipinler’de bulunmaktadır. Tahmin edeceğinizin aksine, burada çikolata yoktur, sadece kuraklık döneminde bu tepeler çikolata kıvamında kahverengi rengini almaktadır.
Bu yer Bohol eyaletinin bayrağında da tasvir edilmiştir.

10- Taş Orman (Stone Forest), Madagaskar

Stone-Forest-madagaskar

Madagaskar’da bulunan bu arazi UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir. 666 km alanı kapsayan bu coğrafi bölgede çok nadir hayvan türleri bulunmaktadır.
Beyaz lamurlar en sık görülen türdür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder