17 Kasım 2014 Pazartesi

                   EV TARHANA'SI YAPILIŞI


 
Malzemeler
  • 1 kilo domates
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 kilo kırmızı salçalık biber
  • 5-6 adet çarliston biber
  • 5-6 adet kırmızı acı biber (isteğe bağlı)
  • 1 kilo ev yoğurdu (tercihe bağlı olarak biraz ekşitebilirsiniz)
  • 2 su bardağı dolusu haşlanmış nohut
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dere otu
  • tuz
  • aldığı kadar un
  • nane, kekik, çörek otu, pulbiber, karabiber, kimyon (baharat çeşidi ve miktarı isteğe bağlı olarak kullanılabilir)


Yapılışı
Domates, biber ve soğanları iri doğrayın, kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra robotta çekip, ilistirden (kevgirden) geçirin.Haşlanmış nohutu robottan çekin. Büyük bir kapta yoğurdun içine tüm baharatları koyup, karıştırın.Maydanoz ve dere otunu ister incecik doğrayıp hazırlandığınız karışıma ekleyin, isterseniz domatesli karışımı pişirirken saplarıyla ekleyerek beraber pişirebilirsiniz. Piştikten sonra maydanoz ve dere otunun posasını atabilirsiniz.Domatesli karışım, nohut ve yoğurtlu karışımın hepsini büyük bir kapta tuzunu ekleyerek karıştırın.İlk başta çok, sonradan hamurun kıvamına göre un ekleyerek, ele yapışmayacak bir hamur elde edin.Hamurun mayalanması için üstünü örtüp, sıcak bir ortama koyun. İlerleyen zamanlarda hamurun taşma ihtimaline karşı kabın altına tepsi koyun. Hamuru sabah akşam elinizi ıslatıp biraz yoğurun. 7 ila 14 gün arası hamurun ekşiyip mayalanması için hamuru sabah akşam yoğurarak bekletebilirsiniz.
Tarhana hamuru kurutuluşu
Hamurun kabarması durunca elinizle yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, temiz bir banyo havlusuna yada beze  bezeleri elinizle bastırarak serin. Serdiğiniz oda aydınlık ve havadar olsun.Serilen hamurları üstü kuruyunca ters çevirin. Biraz kuruyunca elinizle hafif hafif ufalayın. Kuruma devam ettikçe kuruyan hamur parçalarını didikleyerek küçültmeye devam edin. Hamurları didiklemeden çok kurutursanız sonradan ufalanması zor olabilir, robottan çekmek gerekebilir.İyice kuruyan tarhanayı rondodan geçirin. Bir iki gün daha havadar yerde kurutup, arasıra elinizle karıştırarak iyice kurumasını sağlayın. Kavanoz veya bez torbalara koyarak saklayın.
UMARIM BEĞENİRSİNİZ. ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder